Oves setý
Český název:
Oves setý
Latinsky:
Avena sativa L.
Slovensky:
Ovos siaty
Německy:
Saathafer
Anglicky:
Wild Oat
Francouzsky:
Avoine cultivée
Španělsky:
Avena
Rusky:
Oвёс сотый
Lidově:
oves
Čeleď:
Lipnicovité (Poaceae)
Indikační skupina
Roborans, analeptikum, sedativum, hypotenzivum, urologikum,
antirevmatikum, dermatologikum.
Účinné látky
Škrob, saponiny, bílkoviny, glukokininy, flavony, enzymy, sodík,
draslík, vápník, hořčík, železo, měď, mangan, fosfor,
síra, vitamíny skupiny B, vitamín
E, vitamín PP, buničina, zinek, jód, molybden, bór, křemík, kobalt, kyselina šťavelová.
Poznámky k účinným látkám
Glukokininy snižují hladinu krevního cukru. Sláma obsahuje
pektiny, karoteny, kyselinu křemičitou.
Indikace
-
v rekonvalescenci pro osoby zotavující se z těžkých chorob
-
stavy fyzického i psychického vyčerpání, únava
-
ochrana sliznic při chorobách trávicího traktu, zvláště tlustého střeva a
žaludku
-
mírně snižuje krevní tlak
-
tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy
-
mírně uklidňuje, prohlubuje spánek
-
odvar lze použít v rámci odvykacích kůr narkomanů, alkoholiků a kuřáků
-
pomocný prostředek pro léčbu chronických zánětů slinivky
-
sláma v koupelích při revmatismu, dně, jaterních chorobách, vyčerpanosti a
slabosti
-
sláma vnitřně v urologii, při léčbě močových kaménků a nočním pomočování
-
koupele nohou a rukou zlepšují krevní oběh, léčí studené nohy a ruce
-
obklady na kožní choroby a omrzliny
Kontraindikace
Nejsou známy, pro obsah kyseliny šťavelové je možná osobní
nesnášenlivost.
Kombinace s ostatními bylinami
Podáváme samostatně i ve směsích (lišejník islandský).
Léčivé přípravky jednosložkové
Odvar
1/2 l ovsa zalijeme 1/4 l studené vody, vaříme 1/2 hodiny.
Můžeme ochutit medem a citrónem.
Použití
2-3x denně šálek proti kašli.
Nálev ze slámy
Hrst drobně posekané slámy zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme
10 minut vyluhovat.
Použití
2-3x denně šálek při ledvinových kamenech.
Macerát z ovesných vloček
2-3 PL ovesných vloček zalijeme večer 1/4 l vroucí vody,
necháme přes noc macerovat.
Použití
Ráno nalačno sníme po lžičkách při
nečinnosti střev.
Pro posílení účinku můžeme přidat trochu mléčného cukru.
Koupel
1/2 kg ovsa a 1/2 kg jemně posekané ovesné slámy zalijeme vodou,
vaříme 1/2 hodiny.
Použití
Koupel má trvat 15 minut.
Při
špatném krevním oběhu, revmatismu, ledvinovém písku a jako
povzbuzující prostředek při únavě a slabosti.
Použití ve směsích
Výživný nápoj
1 l ovsa propereme ve studené vodě, zalijeme 1,6 l studené vody.
Přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až zbyde 1 l odvaru.
Přidáme 3 lžíce medu, 1 KL
šalvějové tinktury a 1 PL jitrocelového sirupu.
Slijeme do menších lahviček, uchováváme v
chladu.
Použití
Podáváme vlažný ráno a večer po 150 ml. Můžeme dávku zvýšit až na
4x 150 ml.
V chladničce vydrží 3 dny, starší se pít nedoporučuje.
Působí jako roborans,
výživný a posilující nápoj, i při infekčních chorobách, protože stimuluje imunitní systém.
Dle faráře Petra Mikeše.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Historie
Oves byl sice znám již antickým lékařům, ale teprve středověká
klášterní medicína mu věnovala větší pozornost.
Již tehdy, stejně jako dnes stálo v
popředí zevní užití při kožních onemocněních.
V různých dílech se lze dočíst, že byl
využíván především jako změkčující obklady při vředech.
Abatyše Hildegarda z Bingenu
měla oves ve zvláštní oblibě. Doporučovala oves i jako prostředek na posílení nervů a při
stavech slabosti.
Výskyt
Pochází z Evropy, u nás se běžně pěstuje jako polní plodina v
mnoha kultivarech.
Sběr a sušení
Drogou je plod - Fructus avenae s pluchami nebo i bez nich a sláma
- Herba, resp. Stramentum avenae.
Nejkvalitnější drogu poskytuje sběr v době tzv. mléčné
zralosti, kdy obilka po přeštípnutí roní mléčně bílou šťávu.
Tento stav nastává 2 nebo 3
týdny před potravinářskou zralostí, která určuje dobu žní.
Obilí se pokosí, vymlátí a
dosuší - jak obilky, tak sláma.
Použití v kuchyni
Ve starých dobách se zrní mlelo mezi kameny
a placky se pekly na ohni. Tyto placky se pekly o dožínkách.
Ovesné placičky
Ovesné vločky namočíme do vody, scedíme, přidáme sůl, česnek,
kmín, majoránku, vejce.
Smažíme na oleji jako bramboráky.