zpět

Mrkev obecná

Český název: Mrkev obecná
Latinsky: Daucus carota L.
Slovensky: Mrkva obyčajná
Německy: Wilde Möhre
Anglicky: Wild Carot
Francouzsky: Carotte commune
Španělsky: Pastanaga
Rusky: Морковь общая
Lidově: žlutá řepička, mrkous, mrkva
Čeleď: Miříkovité (Apiaceae)

Indikační skupina
Diuretikum, roborans, oftalmologikum, antirevmatikum, hypotenzivum, vulnearium, antianemikum, kardiakum.

Účinné látky
Beta karoten (provitamín A), vitamíny skupiny B, vitamín C, cukry, silice, fosfolipidy, steroly, minerální látky, cukry, lecitin, glutamin, fytosterin,
organické kyseliny, kyselina jablečná, kyselina šťavelová, kyselina citronová, draslík, hořčík, vápník, fosfor, chlór, hliník, bór, vanad, železo, zinek, jód.


Indikace Kontraindikace
Žaludeční a dvanáctníkové vředy, akutní formy střevních zánětů.
Při dlouhodobém užívání mrkvové šťávy vzniká karotinodermie - oranžové zbarvení kůže, způsobené velkým nezpracovaným množstvím karotenoidů a přetížením jater.


Kombinace s ostatními bylinami
Používáme přednostně samostatně, do směsí jen výjimečně. Mrkvovou šťávu používáme do směsi šťáv.


Léčivé přípravky jednosložkové
Čerstvá šťáva
Z mrkve odstraníme zelené konce. Poté připravíme šťávu na odšťavovači nebo mechanickém lisu na ovoce.

Použití
Pomáhá při normalizaci všech tělesných funkcí. Obsahuje vitamín A, B, C, D, K. Napomáhá trávení.
Je přirozeným prostředkem proti tvorbě otoků a vředů, zvyšuje odolnost proti infekcím.
Čistí játra od škodlivých látek.
Výborně účinkuje při autolýze (rozklad nemocných buněk vlastními látkovými enzymy).
Mrkev je podpůrným prostředkem při rakovině tlustého střeva.
Harmonizuje střevní mikroflóru po léčbě antibiotiky.


Dávkování
U kojenců až 40 g šťávy, nejlépe v polévce.
Batolatům až 60 g. Diabetikům 0,15 l denně dlouhodobě nebo 3/8 l denně 3-6 týdnů.
S příměsí medu jako prevenci, na zvýšení odolnosti organismu 2x denně 0,15 l.
V léčbě chřipky a viróz 3-4x denně 0,15 l.



Nálev
1 KL drogy zalijeme šálkem vroucí vody, 10 minut vyluhujeme.

Použití
3x denně při chronické koronární nedostatečnosti (angina pectoris).
Tímto způsobem je možné po čase snížit nutnost podávání silných léků.



Obklad z nati
Kašovité obklady z čerstvé nati na vředy, rány, spáleniny.


Odvar z nati
Hrst čerstvé natě zalijeme 1/2 l studené vody, 10 minut vaříme, 10 minut vyluhujeme.

Použití
K výplachům dutiny ústní při plísni v ústech.


Kaše
Čerstvou mrkev očistíme, nakrájíme na kostičkya v troše vody uvaříme zakrytou do měkka.
Protlačíme přes sítko, ochutíme medem.


Použití
Před večeří nebo před spaním při astmatu.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Historie
Názory na původ mrkve se různí, zdá se, že její pravlastí by mohl být Afghánistán.
Planá mrkev roste v Evropě, Asii a severní Africe.
Semena kulturní odrůdy byla objevena ve vykopávkách z mladší doby kamenné spolu s pšenicí a žitem.



Výskyt
Mrkev je rozšířená v Evropě a Asii.
U nás roste planě na loukách, mezích a u cest. Pěstovaná zelenina.



Pěstování
Vyséváme na podzim pro rané sklizně, nebo od února do poloviny července.
Klíčí pomalu, a proto je vhodné současně s ní vysít do řádků ředkvičku, abychom ji mohli okopávat a zbavovat plevele.
Na záhon ji zařazujeme až čtvrtým rokem po hnojení hnojem, protože je náchylná k tvorbě nežádoucích dusičnanů.



Sběr a sušení
Drogou je kořen - Radix dauci, semeno - Fructus dauci, méně často nať - Herba dauci.
Kořen se používá čerstvý, uchováváme ho ve sklepě v bednách s pískem.
Semeno se získává z rostlin druhým rokem krátce před dozráním.
Sušíme ve stínu.



Použití v kosmetice
Čerstvá nastrouhaná mrkev se používá jako pleťová maska proti vráskám.

zpět