zpět

Máta peprná

Český název: Máta peprná
Latinsky: Mentha piperita L.
Slovensky: Mäta pieporná
Německy: e Pfefferminze
Anglicky: Peppermint
Francouzsky: Menthe poivrée
Španělsky: Menta piperita
Rusky: Мята разнообразная
Lidově: máta saracénská, balšám, fefrmincka, větrové koření, máta větrová, minta, nátkové koření, peprnej balšám
Čeleď: Hluchavkovité (Lamiaceae)

Indikační skupina
Spasmolytikum, karminativum, cholagogum, dezinficiens, stomachikum, antirevmatikum, dermatologikum, hypotenzivum.

Účinné látky
Silice, mentol, menton, sabin, mentofuran, piperiton, třísloviny, hořčiny, flavonoidy.

Poznámky k účinným látkám
Silice až 3 %, z toho mentolu kolem 50 %. Nejdůležitější je mentol, který má výrazné antiseptické účinky.

Indikace Kontraindikace
Nízký krevní tlak, děti do 3 let věku. Naprosto nevhodná pro dlouhodobé užívání, zvláště při podávání vyšších dávek.
Působí jako mírné celkové anestetikum, což se projevuje časem poklesem citlivosti organismu vůči jemnému působení bylin.
Při předávkování se mohou objevit toxické projevy provázené vznikem pocitu ošklivosti, celkovou ochablostí a křečemi.
Možný je i vznik alergie na mentol, zvláště u dětí.


Kombinace s ostatními bylinami
Vhodná pro krátkodobé samostatné používání, především kombinujeme ve směsích.
Meduňka, rozmarýn, saturejka, heřmánek.



Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
2 KL zalijeme 200 ml vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat.

Použití
3x denně po jídle.


Bylinný balzám
70 g čerstvé byliny nebo drogy přelijeme 150 g (asi 175 ml) 40% lihu nebo jiného alkoholu, dobře protřepeme.
Po 3 dnech vmícháme do výluhu 200 g medu a vše znovu dobře protřepeme.
Další den je balzám připraven k použití.


Použití
4x denně 1 KL směsi na sítko z nerezu nebo umělé hmoty, směs propasírujeme do šálku lžičkou.
Přelijeme 125 ml převařené vody.



Tinktura
Listy z čerstvé rostliny zalijeme v lahvi 65% lihem, necháme 14 dní na teplém místě vyluhovat.
Přefiltrujeme.


Použití
40 kapek na jednu dávku.


Odvar k zevnímu použití
200 g drogy na 3 l vody, vaříme 3 minuty, necháme 5 minut vyluhovat.

Použití
Jako kloktadlo při zánětech dásní a zánětech v dutině ústní, výplachy při bolesti zubů a proti zápachu z úst.
Do koupelí při revmatismu, při svalových křečích, na posílení nervů a na celkové osvěžení pleti.



Mátový olej
Mátu pokrájíme a naložíme na 14 dní do kvalitního arašídového, olivového nebo slunečnicového oleje tak, aby byla ponořena.
Vymačkáme, uchováváme v tmavých láhvích.


Použití
K potírání hlavy při bolestech a migréně, při neuralgiích a ekzémech.


Mátový sirup
500 g krystalového cukru a půl litru vody za stálého míchání vaříme, až tekutina mírně zhoustne na sirup.
Pak přidáme 50 g pokrájených čerstvých mátových listů, necháme přejít varem.
Stáhneme z ohně, přikryjeme pokličkou a necháme asi hodinu louhovat.
Přecedíme do menších skleniček.


Použití
3x denně polévkovou lžíci při nechutenství, nachlazení, špatném trávení.
Vynikající do čaje.



Prášek
Suchou drogu rozmělníme na prášek, přesijeme přes sítko.

Použití
Používáme ve stejných indikacích jako nálev, 1-2x denně na špičku kulatého nože.


Mátový likér
Velkou lžíci čerstvé máty zalijeme 0,7 litru alkoholu (vodky, žitné) a necháme v uzavřené láhvi 3 týdny stát.
Přecedíme, přidáme 20 g cukru a dáme na několik dní do chladna.


Použití
Pijeme 1-2 likérové sklenky denně při žaludečních potížích.


Použití ve směsích
Nálev na slinivku břišní
Příprava
Máta nať 400g
Třezalka nať 100g
Řepík nať 100g
Polévkovou lžíci směsi zalijeme v termosce sklenkou vroucí vody a necháme přes noc vyluhovat.

Použití
Pijeme během dne na podporu činnosti slinivky břišní.
Zdroj: Jiří Cingroš: Sám sobě doktorem


Nervový čaj
Příprava
Máta nať 20g
Chmel šištice 20g
Kozlík kořen 20g
Meduňka nať 20g
1 KL směsi zalijeme šálkem vroucí vody, necháme vyluhovat 15 minut.

Použití
Šálek před spaním na nespavost, neklidný spánek, nervové předráždění.


Nálev při bronchitidě
Příprava
Máta peprná list 25g
Mateřídouška nať 25g
Jitrocel list 25g
Podběl list i květ 25g
Použití
3-4 šálky denně při akutním zánětu průdušek.


Čaj na podporu funkce jater a žlučníku
Příprava
Máta peprná list 50g
Pelyněk list 50g
Ostropestřec semeno 50g
Reveň kořen 25g
Kmín plod 25g
Půl kávové lžičky směsi zalijeme šálkem vody. 20 minut vyluhujeme.

Použití
Pijí se 2 šálky čaje denně.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Čaj proti průjmu
Příprava
Máta peprná list 20g
Heřmánek květ 20g
Ostružiník list 20g
Řepík nať 20g
Půl kávové lžičky směsi zalijeme šálkem vody a necháme 20 minut vyluhovat.

Použití
Pije se 3x denně šálek čaje před jídlem. Čaj je vhodný i pro děti.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Čaj proti zánětu tlustého střeva
Příprava
Máta peprná nať 20g
Mochna nátržník kořen 20g
Borůvka list 20g
Ořešák list 20g
Heřmánek lékařský list 20g
Prha (Arnika) květ 20g
Nálev
2 kávové lžičky na šálek vody.

Použití
Pijí se 2 až 3 šálky denně.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Na žaludek, střeva, slinivku
Příprava
Máta peprná nať 25g
Majoránka nať 25g
Šalvěj list 25g
Levandule květ 25g
1 PL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
1-3x denně.
Zdroj: P. Váňa: Průvodce bylináře Pavla celým rokem


Čaj proti zánětu ledvin a ledvinových pánviček
Příprava
Máta peprná list 10g
Borůvka list 10g
Přeslička nať 10g
Čekanka nať 10g
Třezalka nať 10g
Celík nať 10g
Kávová lžička směsi na šálek vody, doba varu 3 minuty, vyluhování 15 minut.

Použití
3 šálky denně tak, že půl šálku se vypije 15 minut před jídlem a zbývající polovina po jídle.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Historie
Zbytky máty se našly už ve starých egyptských hrobech v Karnaku.
V antice byly různé přípravky z máty nejběžnějším domácím léčivem proti rýmě, mdlobám, i jen pro osvěžení.
Ve středověkých herbářích mátu peprnou nenajdeme.
Máty byly druhy nesmírně proměnlivé, snadno se navzájem křížily, takže jich vznikala řada druhů.
Teprve začátkem 18. století se začal v Anglii pěstovat kulturnější druh, který se stal základem dnešní Máty peprné.



Výskyt
V přírodě se vyskytuje spíš výjimečně, je to pěstovaný druh.


Pěstování
Dnešní máta peprná je vlastně speciální hybrid. U nás jsou to odrůdy Perpeta a Multimentha, s natí zabarvenou mírně do fialova.
Máta se dá snadno pěstovat na každé zahrádce, spolehlivě se rozmnožuje oddenky, výhonky, dělením trsů. Semena obvykle netvoří.
V létě rostlinu seřízneme, abychom porost omladili.
Záhony přemisťujeme jednou za 4-5 let, pokud rostliny napadne rez, i dříve.



Sběr a sušení
Drogou je list - Folium menthae piúeritae, popř. kvetoucí nať - Herba menthae piperitae.
Nať i list sbíráme těsně před květem, v červnu až srpnu, nejlépe kolem 10. hodiny dopoledne.
Sušíme ve stínu, zavěšenou ve svazečcích nebo v tenké vrstvě.
Při sušení umělým teplem nesmí teplota přesáhnout 35 °C.



Jiné použití
Éterický olej se používá k ochucení cukrovinek, likérů, žvýkaček, farmaceutických produktů, k parfemaci kosmetických výrobků.


Použití v kuchyni
Mátu lze přidávat na ozdobu a osvěžení, i do sklenky s drinkem.


Legendy a mýty
Ve starověku věřili, že máta dokáže vzbudit milostnou vášeň.
Bývalo proto zvykem zdobit nevěstu i ženicha mátovými věnci - říkalo se jim Afroditin nebo Venušin věnec.
Ovidius popisuje, jak Baucis vyzdobila svoji chudou chýši mátou, když k ní měl přijít na návštěvu Zeus.
Máta se ukládá v domě pro ochranu.


zpět