zpět

Maliník obecný

Český název: Maliník obecný
Latinsky: Rubus idaeus L.
Slovensky: Ostružina malina
Německy: Himbeere
Anglicky: Raspberry
Francouzsky: Ronce framboisier
Španělsky: Frambueso
Rusky: Mали́на общая
Lidově: malenka, malena, maliní, malina
Čeleď: Růžovité (Rosaceae)

Indikační skupina
Adstringens, diuretikum, cholagogum, spasmolytikum, korigens, antidiarhoikum, obstipans, antidiaforetikum.

Účinné látky
Třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy, minerální látky.

Poznámky k účinným látkám
Plody obsahují asi 10 % cukru, železo, měď, sodík, pektiny, organické kyseliny, vitamíny C, E, B1, B12.
Karoten, foliovou kyselinu, katechiny a flavonoidy, sliz, cukry, aldehydy, inosit a další.


Indikace Kontraindikace
Nejsou známy. Maliník je používán i jako přídavek domácích čajů pro dlouhodobé užití.

Kombinace s ostatními bylinami
Pro samostatné používání se pro slabý účinek příliš nedoporučuje, maliník je vhodný do směsí.


Léčivé přípravky jednosložkové
Čaj na nachlazení ze sušených plodů
2 lžíce suchých plodů zalijeme sklenicí vroucí vody, necháme 5 minut vyluhovat.

Použití
Během dvou hodin pijeme 2-3 sklenice čaje při nachlazení.


Odvar
2 KL drogy dáme do šálku studené vody a vaříme 1 minutu, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
2-3 šálky denně při průjmu.


Použití ve směsích
Balzám pro posílení imunity
Příprava
Maliník list 30g
Vachta nať 30g
Mochna husí nať 30g
Meduňka list 30g
Len semeno 30g
Vrba kůra 30g
Šalvěj list 30g
Lékořice kořen 30g
Všechny byliny smícháme, dáme do mixéru a rozmixujeme na prášek.
Přidáme 800 g medu, dobře promícháme a necháme týden v klidu.
Vhodné zvláště pro děti.


Použití
2x denně lžičku. Zapíjíme čajem nebo mlékem.
Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie


Historie
Zdravotní účinky malin znali již antičtí lékaři, kteří doporučovali malinovou šťávu při zažívacích poruchách.
Latinský název Rubus je odvozen z latinského ruber (červený).
Název Ideaus vznikl podle Plinia proto, že ve velkém rostl na hoře Ida na Krétě.



Výskyt
Maliník je především středoevropská a severoevropská dřevina dnes rozšířená prakticky na celé severní polokouli, hlavně v oblasti mírného pásma.
U nás je dosti hojný ve světlých lesích, na pasekách a v křovinách.
Pěstuje jako ovocný keř v celé řadě odrůd.



Pěstování
Nemá žádné zvláštní nároky na půdu, vyžaduje slunné stanoviště. Je invazivní, silně se rozrůstá.


Sběr a sušení
Drogou je list - Forum rubi idaei a plod - Fructus rubi idaei.
Listy se sbírají otrháváním jednotlivých lístků bez řapíků v období květu v květnu a červnu, kolem 10. hodiny dopolední.
Dlouhé řapíky zpomalují sušení. Otrhávají se i listy z jednoletých neplodících výhonů.
Suší se ve stínu za dobrého větrání a občasného obracení ve vrstvě do 5 cm.
Při umělém sušení nemá teplota přestoupit 50 °C.

Správně usušená droga má sivě zelenou barvu a svíravě hořkou chuť.
Účinnost si uchovává 2-3 roky. Přesušená droga se drolí.

Plody je nejlépe sbírat po ránu v plné zralosti, v době, kdy jsou ještě chladné, to je zárukou zachování dobré kvality.
Přeprava plodů je nejlepší za chladu.
Sluncem prohřáté maliny se snadno kazí. Pokud se dopravují za tepla, brzy zkvašují.
Maliny se nemají sbírat za deště.
Náhrada černého čaje - fermentace (viz ostružiník).



Použití v kuchyni
Malinová šťáva
Maliny přebereme, rozmačkáme a necháme v teplé místnosti přes noc. Vylisujeme.
Na litr šťávy přidáme 1,7 kg krystalového cukru a kávovou lžičku kyseliny citrónové.
Šťávu zahřejeme na 80 °C a sebereme tvořící se pěnu.
Ihned po rozvaření cukru naléváme do zahřátých láhví, dobře uzavřeme, necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Zdroj: J. Bodlák, J. A. Zentrich: Léčivá síla bodláků


Malinový nápoj s medem
400 g malin, 3 lžíce medu, 4dl vody, lžíce citrónové šťávy, 4 plátky dobře omytého citrónu, 2 kostky ledu, 2 lžíce pískového cukru.
Med rozpustíme v horké vodě a v chladničce necháme vychladit. Maliny propláchneme a vylisujeme.
Okraje vyšších pohárů namočíme v citrónové šťávě a potom v pískovém cukru tak, aby se na jejích okrajích vytvořila cukrová krusta.
Vychlazený roztok medu smícháme s vylisovanou malinovou šťávou, přidáme citrónovou šťávu, zbytek cukru a dobře rozmícháme.
Směs nalijeme do sklenic, přidáme kostky ledu a podáváme.

Zdroj: J. Bodlák, J. A. Zentrich: Léčivá síla bodláků


Maliny v rumu
Pěkné velké vybrané maliny dáváme po vrstvách s cukrem do zavařovaček.
Naplníme je do 2/3, zalijeme rumem a dobře dvojmo převážeme celofánem.
Maliny v rumu jsou velmi chutnou přísadou do čaje.

Zdroj: J. Bodlák, J. A. Zentrich: Léčivá síla bodláků

zpět