zpět

Kuklík městský

Český název: Kuklík městský
Latinsky: Geum urbanum L.
Slovensky: Kuklík mestský
Německy: e echte Nelkenwurz
Anglicky: Herb Bennet
Francouzsky: Benoite officinale
Španělsky: Cariofinada oficinal
Rusky: Куклик городской
Lidově: zaječí oko, kuklice, kravský kořen, kořen karafiátový, kopeček hřebíčkový, hřebíčková bylina, benedyktový kořen
Čeleď: Růžovité (Rosaceae)

Indikační skupina
Digestivum, dezinficiens, anestetikum, adstringens, obstipans, antidiarhoikum, antihemoroidalium.

Účinné látky
Třísloviny, silice, eugenol, olej, pryskyřice, kaučuk, barviva, hořčiny.

Poznámky k účinným látkám
Glykosid gein se fermentem geázou mění na vonný eugenol, barvivo okrově žluté.

Indikace Kontraindikace
Nejsou známy, není však vhodný pro dlouhodobé užívání.

Kombinace s ostatními bylinami
Lze podávat samostatně i ve směsích.


Léčivé přípravky jednosložkové
Odvar
2 KL drobně řezaného kořene vaříme v šálku vody 3 minuty. Necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
2x denně šálek, ráno a večer.


Prášek
Suchý kořen rozdrtíme na prášek, přesijeme přes sítko.

Použití
4x denně na špičku kulatého nože, zapíjíme vodou.


Tinktura
Čerstvý nebo sušený kořen zalijeme 40% lihem, necháme na slunci 14 dní vyluhovat.
Přefiltrujeme.


Použití
20-25 kapek dle potřeby i několikrát denně.


Lihovodný roztok
Do šálku odvaru přidáme 2 KL tinktury.

Použití
Zevně k potírání dásní a dezinfekci dutiny ústní, na kožní záněty.


Macerát
2 KL drogy přelijeme šálkem studené vody, necháme 8 hodin vyluhovat.
Před použitím slijeme a přihřejeme na vlažnou teplotu.


Použití
2x denně šálek, ráno a večer.


Víno
Do 0,7 l červeného vína přidáme 5 g prášku, který pomeleme těsně před zpracováním.
Necháme vyluhovat 10 dní v temnu při pokojové teplotě.
Přefiltrujeme, skladujeme při pokojové teplotě.


Použití
3x denně 1 KL před jídlem po dobu 4-5 týdnů (delší doba užívání a zvyšování dávek účinek nezvyšuje, spíše naopak).
Při střevních potížích, poruchách zažívání, žaludečních problémech, průjmu, pro celkové posílení.

Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Pálenka s kuklíkem
Do 0,5 l pálenky nebo koňaku přidáme 6 g mletého nebo 8 g čerstvého oddenku, necháme vyluhovat 7 dní.

Použití
Při slabém zažívání, průjmu, revmatismu, dně a svalových bolestech.


Pivo s kuklíkem
Do 1/2 l piva přidáme 3 g mletého oddenku, necháme 5 dnů vyluhovat na suchém a chladném místě.
Přefiltrujeme, skladujeme v lednici.


Použití
1 PL před jídlem, užíváme 14 dní, pak měsíc přestávka.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Použití ve směsích
Čaj pro posílení nervové soustavy
Příprava
Kuklík kořen 10g
Andělika kořen 10g
Puškcorec kořen 10g
Pelyněk list 10g
Odvar
Kávová lžička směsi na šálek vody. Nechá se přejít varem, odstaví, 10 minut vyluhuje a scedí.

Použití
1 šálek denně.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Historie
Kuklík byl znám již v Antice, zmiňuje se o něm i Plinius.


Výskyt
Kuklík roste hojně jako plevel na mezích, u plotů, na rumištích, na lukách.


Pěstování
Vyséváme na jaře nebo na podzim, protrháváme na vzdálenost 15 cm.
Pěstujeme na úrodné půdě, snáší přímé slunce i polostín.



Sběr a sušení
Drogou je oddenek - Radix caryophyllatae.
Oddenek sbíráme vyrýváním celých rostli na podzim (v září až listopadu), nebo také brzy na jaře (březen).
Nejlepší je sběr za ubývajícího měsíce.
Oddenky se důkladně očistí, vyperou se v tekoucí studené vodě, vytřídí a zbaví zbytků zelených částí rostlin.
Nechají se okapat, proschnout na vzduchu i na slunci a pak se dosouší ve stínu na dobře větraném místě.
Při sušení umělým teplem nemá teplota přestoupit 35 °C.
Správně usušené oddenky mají tmavohnědou barvu, jsou lámavé a příjemně voní jako hřebíčkové koření.
Skladují se v suchu a v dobře uzavřených obalech, kde vydrží v dobré kvalitě 2-3 roky.



Použití v kuchyni
Mladé listy se dají jíst v salátech.


Legendy a mýty
Jedno ze svých jmen - „benediktový kořen" dostal kuklík podle latinského „herba benedicta, což znamená „bylina sv. Benedikta".
Podle pověsti prý podal jeden z mnichů sv. Benediktovi pohár otráveného vína.
Když světec vínu požehnal, vylétl z něj jed (což byl druh ďábla) takovou silou, že se pohár roztříštil a chystaný zločin byl odhalen.



Použití v magii
Kuklík se přidával se do kadidel a amuletů, sloužil i při rituálech očisty a vymítání ďábla.

zpět