zpět

Hořec žlutý

Český název: Hořec žlutý
Latinsky: Gentiana lutea L.
Slovensky: Horec žltý
Německy: gelber Enzian
Anglicky: Yellow Gentian
Francouzsky: Gentiane jaune
Španělsky: Gentiana amarilla
Rusky: Гореча́вка, Генциа́на жёлтая
Lidově: žlučník, trlič, postřelenec, nepravá angostura, gencián, encián
Čeleď: Hořcovité (Gentianaceae)

Indikační skupina
Amarum, neurostimulans, stomachikum, anthelmintikum, antianemikum, hepatikum, cholagogum, tonikum, vulnearium.

Účinné látky
Hořké glykosidy, zejména amarogentin a gentiopikrin, terpeny, alkaloidy, slizy, pektiny či inulin.

Indikace Kontraindikace
Při žaludečním a dvanácterníkovém vředu, krvácení ze zažívacího ústrojí, při akutních zánětech v trávicím traktu, v těhotenství, kojení.
Opatrnost je třeba při hypertenzi.
Předávkování způsobuje překrvení sliznic trávicího traktu, bolesti hlavy, odpor až zvracení.


Kombinace s ostatními bylinami
Oman, puškvorec, pelyněk, řebříček, máta, meduňka a další.


Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
1 KL suchého drceného kořene přelijeme 1/2 l vroucí vody. Vyluhujeme 15 minut.

Použití
Pijeme vychladlý, půl hodiny před jídlem, vždy několik doušků.


Odvar
1 KL suchého drceného kořene povaříme v 1/2 l vody 15 minut, necháme vyluhovat 10 minut.

Použití
Pijeme vychladlý, půl hodiny před jídlem, vždy několik doušků.


Macerát
1/2 KL drceného kořene zalijeme 2 sklenkami studené vody, necháme přes noc macerovat.
Ráno přecedíme.


Použití
Pijeme chladný, půl hodiny před jídlem, vždy několik doušků.


Prášek
Suchý kořen rozdrtíme a přesijeme na sítku.

Použití
3x denně na špičku kulatého nože, 20 minut - 1/2 hodiny před jídlem.
Zapíjíme vodou.



Tinktura
1 KL suchého drceného kořene zalijeme 200 ml lihu 50% nebo jiného destilátu.
Dobře uzavřeme a necháme 14 dní vylouhovat za občasného protřepání. Přefiltrujeme.


Použití
3x denně 10-20 kapek na lžíci vody, 20 minut až 1/2 hodiny před jídlem.


Bylinný balzám
70 g čerstvé byliny nebo drogy přelijeme 150 g (asi 175 ml) 40% lihu nebo jiného alkoholu, dobře protřepeme.
Po 3 dnech vmícháme do výluhu 200 g medu a vše znovu dobře protřepeme.
Další den je balzám připraven k použití.


Použití
4x denně 1 KL směsi na sítko z nerezu nebo umělé hmoty, směs propasírujeme do šálku lžičkou z umělé hmoty.
Pak přelijeme 125 ml převařené vody.

Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Víno z hořce
30-50 g drceného kořene přelijeme 1 l bílého vína.
Necháme macerovat v dobře uzavřené láhvi za občasného protřepání po dobu 8-10 dnů.
Přefiltrujeme.


Použití
2-3x denně cca 50 ml, 1/2 hodiny před jídlem.


Použití ve směsích
Elixír dlouhého života
Je to starý ruský lékárenský recept na „Elixírům ad longam vitam" (Dr. Čermák).

Příprava
Příprava
Sabur 25g
Měsíček květ 40g
Zelený čaj 30g
Oddenek reveně 20g
Hořec žlutý kořen 10g
125 g směsi přelijeme 600 ml posílené vodky (do 0,5 l vodky přidáme 100 ml koncentrovaného lihu z lékárny).
Za každodenního protřepávání vyluhujeme 7 dnů. Osmý den necháme uklidnit a poté zfiltrujeme.


Použití
Jako mimořádně účinný univerzální prostředek, který posiluje, zlepšuje řadu fyziologických funkcí.
Tím, že působí i antiskleroticky, vlastně prodlužuje život, proto elixír dlouhého života.
Obvyklé dávkování se pohybuje v rozmezí 3x denně 20-25 kapek.

Zdroj: J. A. Zentrich: Speciální metody fytoterapie


Směs tinktur
Příprava
Tinktura hořcová 30g
Tinktura skořicová 20g
Tinktura chinová 10g
Použití
10-20 kapek na lžíci vody při poruchách trávení, horečnatých infekcích se zimnicí.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Při slabé funkci jater
1 KL kořene hořce a 1KL máty peprné přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
Před obědem a večeří jednu vinnou sklenku.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Výskyt
Původem je hořec z východních Karpat, dnes je rozšířený v jižní a střední Evropě a v Malé Asii.
Roste v horských oblastech - v Pyrenejích, Alpách, Karpatech.
U nás roste na Šumavě, v Krkonoších.
Na Slovensku na Velké Fatře a ve Vysokých Tatrách.
Hořec je chráněnou rostlinou, proto se pro léčivé a farmaceutické účely pěstuje.



Pěstování
Rozmnožuje se semeny, ale pak trvá delší dobu, než vykvete.
Semena vyséváme v listopadu do truhlíků na povrch, zakryjeme chvojím a necháme přes zimu venku, za občasného zalévání.
Může se množit kořenovými řízky, které sázíme hluboko do výživné půdy.
Dobře prospívá v oblastech s mírnou zimou.
Vyžaduje vlhkou, hlubokou půdu bohatou na živiny, vápenatou.

Když na jaře vyklíčí, přikryjeme jej vrstvou rašeliny, ponecháme přes léto na mírném slunci a kropíme.
Přezimuje v truhlících.
Až třetím rokem z jara vysazujeme sazenice do sponu 60 x 60 cm do hlubokých jamek, aby se nepoškodily tenké kořínky.
Kvete v 6.-7. roce po výsevu.



Sběr a sušení
Drogou je kořen - Radix gentianae.
Sbírá se od srpna do září od čtvrtého roku růstu rostliny, nejlépe však až šestým rokem.
Po sběru se očistí, podélně rozřízne (ihned po sklizni, aby nedošlo k fermentaci).


zpět