zpět

Dřišťál obecný

Český název: Dřišťál obecný
Latinsky: Berberis vulgaris L.
Slovensky: Dráč obyčejný
Německy: e Berberitze, r Sauerdorn
Anglicky: Barberry
Francouzsky: Berberka commun
Španělsky: Berbenis
Rusky: Источник общий
Lidově: dřešťák, berberka, bílé trní, divá tamaryška, dračí jahody, vlašská kalina, dříst, kaliník, Kristova koruna, kukačina, octák, pivník, surouch, vančar, dráče
Čeleď: Dřišťálovité (Berberidaceae)

Indikační skupina
Hepatikum, cholagogum, urodesinficiens, diuretikum, spasmolytikum, gynekologikum, hypotenzivum, antiflogistikum.

Účinné látky
Alkaloidy, berberin, berbamin, berberubin, axianthin, jatrorrhizin, palmatin, kolumbanin, třísloviny, pryskyřice, škrob, cukry, pektiny, silice, flavonoidy, vitamín C, vitamín K.

Poznámky k účinným látkám
S výjimkou zralých dřišťálek jsou ve všech částech rostliny uvedené alkaloidy.

Indikace Kontraindikace
Těhotenství, kojení, pediatrie. V terapeutických dávkách je droga bezpečná, neprojevují se žádné výraznější vedlejší nebo nežádoucí účinky.
Nesmí se míchat s jinými alkaloidními drogami. Při klimakterickém krvácení pozor, rychlý nástup účinku může zastřít vážnější příčinu potíží.
Berbamin je chemicky velmi blízký oxyakantinu, jehož účinek je značně podobný chininu.
Přesto se však v lékařství nepoužívá, neboť se po něm dostavuje ochrnutí mozku a míchy.
Předávkování může vyvolat poškození ledvin.


Kombinace s ostatními bylinami
Obsah listů ve směsích nesmí být vyšší než 15 %, u kůry 10 % hmotnosti celé směsi. Při použití obou drog dohromady je maximum 12 %.
Nemícháme dohromady s ostatními alkaloidními drogami.



Léčivé přípravky jednosložkové
Tinktura
Čerstvé listy zalijeme 65% lihem, necháme macerovat 14 dní na teplém místě za občasného protřepání.
Přefiltrujeme.


Použití
3x denně 25 kapek u žen, 30 kapek u mužů. Max. 30 dní.


Odvar z listů
1 KL na 1/4 l vody, vařit 1 minutu, 15 minut vyluhovat.

Použití
2x denně 125 ml nebo 3x denně 100 ml.


Odvar z kůry
20 g drogy zalijeme 1/2 l vody, vaříme 1 minutu, 15 minut vyluhujeme.

Použití
Přes celý den po doušcích mezi jídly.


Použití ve směsích
Žlučníkové kameny - tlumení zánětů
Stejným dílem smícháme tinktury dřišťálovou, vlaštovičníkovou a artyčokovou.
Podáváme 2x denně 20-25 kapek před jídlem.

Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Na zlepšení metabolismu (látkové výměny)
Příprava
Dřišťál list 1 díl
Violka trojbarevná nať 1 díl
Libeček kořen 1 díl
Zlatobýl nať 1 díl
Přeslička nať 1 díl
Jalovec plod 1 díl
Bříza list 1 díl 1
1 PL směsi zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
3x denně před jídlem.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rotlin


Jaterní onemocnění
Příprava
Dřišťál kůra 30g
Krušina kůra 30g
Pampeliška kořen 20g
Máta peprná nať 20g
Použití
2x denně před jídlem.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Výskyt
Roste po celé Evropě. U nás se často pěstuje v parcích a na zahradách jako okrasný keř.
V přírodě nacházíme dřišťál na slunných, především vápenitých stráních, suchých kamenitých pahorcích, v křovinách a ve světlých lesích.
Ve volné přírodě je však čím dál tím vzácnější, je ničen agrotechnikou.
Důvodem je to, že je alternativním hostitelem rzi travní, která ohrožuje porosty obilovin.



Pěstování
Nemá žádné zvláštní nároky, malé keříky lze zakoupit ve školkách okrasných stromků.


Sběr a sušení
Drogou je kůra kořene - Cortex radicis berberidis a plod - Fructus berberidis.
Kůra z kořenů se sbírá v březnu a v dubnu, případně na podzim v říjnu.
Kořen je nutno nejprve důkladně očistit od hlíny a potom kůru opatrně seškrábeme. Někdy se sbírá i kůra z mladých větví.
Obojí se suší nejlépe na slunci. Lze sušit i umělou teplotou do 50 °C.
Plod se sbírá v době zralosti, pro lékařské účely v září a v říjnu, pro kuchyňské účely v listopadu.



Jiné použití
Dříve se ze dřeva, kůry a kořenů získávalo žluté barvivo k barvení vlny a kůží.


Použití v kuchyni
Plody, dřišťálky, jsou výrazně kyselé a příjemně trpké chuti. Užívají se v kuchyni podobně jako jeřabiny nebo dřínky k ochucování kompotů.
Přidávají se do pikantních omáček ke zvěřině a k hovězí pečeni.
Lze z nich připravit i výtečnou šťávu, marmeládu, povidla, případně nechat zkvasit a vypálit z nich výborný destilát.



Povidla
Plody otrháme, umyjeme, 5 minut vaříme, propasírujeme. Šťávu smísíme s jablečnou šťávou v poměru 1:1, povaříme, horké vléváme do skleniček.
Tuhne bez přísad.
Chutná kysele s trochou kořenité příchuti.


zpět