zpět

Chmel otáčivý

Český název: Chmel otáčivý
Latinsky: Humulus lupulus L.
Slovensky: Chmel obyčajný
Německy: der Hopfen
Anglicky: Common Hop, Wild-Hop, Hop
Francouzsky: Houblon grimpant
Španělsky: Lúpulo común
Rusky: Хмель вращающийся
Lidově: zelené zlato, zeleňák, sladovnické koření, pazochy, chmelíček, humelové šištice, červeník
Čeleď: Konopovité (Cannabaceae)

Indikační skupina
Sedativum, hypnotikum, stomachikum, afrodisiakum, urologikum, kardiakum, kardiosedativum, nervinum, tonikum.

Účinné látky
Pryskyřice, silice, myrcéen, hořčiny, humulon, lupulon, vosky, křemík, fytoncidy, fytosteroly, cholin.

Poznámky k účinným látkám
Silice - myrcéen, hořčiny - humulon, lupulon.
Fytoncidy, které působí proti celé řadě bakterií, jako např. zlatý stafylokok.


Indikace Kontraindikace
Droga se nesmí předávkovat, protože některé látky v ní obsažené mají estrogenní účinky.
Maximální doporučená denní dávka je 1,5 g, maximální jednotlivá dávka 1 g.
Patří k alergotropním drogám, může vyvolat alergickou reakci.
Pravděpodobnost vzniku alergie stoupá u disponovaných lidí s výší léčebné dávky a s délkou trvání léčby.
Ve směsích obvykle nevadí.
Při samostatném podávání vzniká návyk, účinnost se snižuje.
Není vhodný pro příliš dlouhé podávání, po nejdéle 3 měsících léčby přecházíme na jinou drogu.


Kombinace s ostatními bylinami
Vhodný do směsí, u čerstvé drogy volíme opatrnější dávkování.
Kozlík, meduňka, vřes, máta, měsíček, levandule, řepík, řebříček, heřmánek, třezalka, šalvěj, hluchavka.



Lékové formy
U nálevu a macerátu ze šištic by maximální jednorázová dávka neměla překročit 10 g a maximální denní dávka 15 g.
Běžná dávka je 3-5 g, podle potřeby je možno vícekrát denně.
Lupulin i šištice mají stejný účinek, u šištic však znatelně slabší, lupulin působí razantně.
Prášek (lupulin) 0,5-1 g jako sedativum, 2-4x denně. Jako hypnotikum 1-1,5 g hodinu před spaním a 1,5-2 g těsně před spaním.



Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
1 KL rozdrcených šištic přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
Pijeme 3x denně jako sedativum nebo večer před spaním na lepší spánek.


Macerát
1 KL rozdrcených šištic přelijeme šálkem studené vody, necháme macerovat 8 hodin.
Před použitím slijeme a přihřejeme na vlažnou teplotu.


Použití
Stejně jako nálev.


Tinktura
Šištice dáme do lahve a zalijeme 40% lihem nebo destilátem (vodkou).
Necháme vyluhovat 14 dní na slunci, občas protřepeme.


Použití
14-20 kapek 2-3x denně, popř. jednorázově 25 kapek před spaním.


Použití ve směsích
Odvar proti vypadání vlasů
Příprava
Chmel šištice - hrst čerstvých, nebo polévková lžíce sušených
Kopřiva nať - hrst čerstvé, nebo polévková lžíce sušené
Mateřídouška nať - hrst čerstvé, nebo polévková lžíce sušené
Přidáme trochu drceného fenyklu nebo anýzu.
Směs se jen mírně povaří v litru vody a nechá se asi 10 minut „táhnout" na mírném ohni.
Scezeným odvarem se myjí vlasy.
Budete-li tímto odvarem jen oplachovat už umyté vlasy, přidejte 1/8 l octa.

Zdroj: Ida Rystonová: Byliny a jejich lidové názvy


Polštářky na příjemné spaní
Ušijeme malé polštářky a naplníme je sušenou natí meduňky, chmelových šištic a květů levandule.
Dáváme je večer pod polštář nebo do blízkosti hlavy. Je třeba je často měnit.



Předmensturační a menstruační potíže
Příprava
Chmel šištice 15g
Řebříček nať 25g
Kontryhel nať 25g
Meduňka nať 15g
Šálek před spaním na nespavost, neklidný spánek, nervové předráždění.


Historie
Podle písemných zpráv staří Římané ani Řekové chmel jako přísadu do piva neznali, ale jako léčivku jej už používali.
Traduje se, že chmelové pivo uměli vařit již obyvatelé povodí Eufratu a Tigridu.
Slovanům se v tomto oboru připisuje prvenství. Ti prý z této oblasti emigrovali a přenesli tak umění vařit pivo do Evropy.
U nás nastal rozkvět chmelení piva za vlády Karla IV., který byl velkým milovníkem nejen vinařství, ale i chmelařství.
V to době se zakládaly chmelnice i v Praze. Jejich sláva rostla ale jen do třicetileté války, kdy země byla zpustošena a chmelnice zničeny.
Chmelnice se obnovovaly až mnohem později, a to v krajích dodnes pěstováním chmele proslavených: na Lounsku, Žatecku a Rakovnicku.
Ve starověku byl používán pro posílení spánku.
Plinius doporučoval odvar k „osvěžení jazyka", čili k mnohomluvnosti.
Matthioli doporučoval proti horečce a bolestem hlavy.



Výskyt
Chmel je rozšířen po celé Evropě. Planý roste na okrajích lesů, mezi křovím.
Pro potravinářské účely se pěstuje na chmelnicích v teplejších oblastech.
Pro léčebné účely je třeba používat pouze chemicky neošetřené šištice.



Pěstování
Na jaře pěstujeme z řízků nebo oddělků z báze rostliny, nebo koncem léta a na podzim vyséváme semena do studeného pařeniště.
Sázíme do vlhké půdy bohaté na živiny na přímé slunce nebo do polostínu. Pěstujeme na vysokých, odolných opěrách.
Na jaře mulčujeme proleželou mrvou, mladé výhonky jednotíme, aby jich zůstalo 5-6 na jednu korunu, za suchého počasí zaléváme.



Sběr a sušení
Drogou jsou šištice - Strobili lupuli a chmelové žlázky - Glandulae lupuli.
Šištice se sbírají krátce před plným dozráním, koncem srpna nebo počátkem září. Suší se do 40 °C obvykle v sušárnách.
Proséváním usušených šištic se získávájí chmelové žlázky čili lupulin.
Je to prášek hořce kořenité chuti, tvořící se ve žlutých žlázkách, kterými jsou pokryté šupinky šištic.
Skladováním působnost obou drog rychle klesá, u starší drogy volíme větší dávky, uchováváme maximálně po dobu jednoho roku.



Jiné použití
Z listů chmele se získává hnědé barvivo.Vlákna ze stonků se používala v textilním průmyslu.
V kosmetice k oplachům vlasů, zvýší lesk a posiluje, je možno přidat kořen lopuchu a kopřivu.



Použití v kuchyni
Nejpopulárnější použití chmele je samozřejmě při vaření piva.
Chmelová pryskyřice zabraňuje v pivu množení bakterií, třísloviny zase pivo čistí a konzervují, protože srážejí sladové bílkoviny.
Ve starém Římě se připravovaly mladé chmelové výhonky podobně jako u nás chřest.



Osvěžující nápoj
Do 2 l vody přidáme 50 g cukru, kousek kusové skořice, 4 hřebíčky a 3 g chmele. Vaříme 10 minut na mírném ohni.
Mezitím 2 l vody přelijeme 0,2 g Máty peprné. Obě tekutiny spojíme, necháme 30 minut ustát.
Scedíme, přidáme 100 g medu, promícháme. Podáváme teplé.



Veterinární použití
Chmel má sedativní účinky. Dávky k vnitřnímu užití psům jsou 3-5 g denně. Ke zlepšení trávení se jim dává 0,1-0,5 g v podobě nálevu.
U všech zvířat ke zmírnění bolestí při pohmožděninách a zraněních.
Nemocná místa potíráme mastí připravenou rozetřením šištic chmele s nesoleným vepřovým sádlem.


zpět