zpět

Černucha setá

Český název: Černucha setá
Latinsky: Nigella sativa L.
Slovensky: Černuška siata
Německy: echter Schwarzkümmel
Anglicky: Garden Nigelle
Francouzsky: Nigelle cultivée
Španělsky: Neguilla
Rusky: Чернуха сеет
Lidově: černuc, šabrej, černý kmín, český elebor, falešné černé koření, královský kmín, planý kmín, černé koření
Čeleď: Pryskyřníkové (Ranunculaceae)

Indikační skupina
Karminativum, spasmolytikum, metabolikum, gynekologikum, diuretikum, cholagogum, laktagogum, anthelmintikum, expektorans.

Účinné látky
Mastné oleje, silice, melanthin, nigellin, cukry, kaučuk, albumin.

Poznámky k účinným látkám
Přibližně 35 % oleje, alkaloid nigellin, saponinový glykosid melanthin až 1,4 %.

Indikace Kontraindikace
Akutní zánět ledvin. Předávkování může vyvolat žaludeční potíže.

Kombinace s ostatními bylinami
Pro samostatné podávání nebo do směsí s karminativně působícími bylinami - kmín, fenykl, anýz.


Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
1 KL (kávová lžička) na 1/4 l vody, 15 minut vyluhovat, 2-3 x denně.


Nálev II.
2 KL na 1/2 l vody, 15 minut vyluhovat, po PL průběžně po celý den.


Vinný odvar
2 KL na 1/2 l červeného vína, vařit 1 minutu, 15 minut vyluhovat, po KL po celý den, nejvýše 7 KL denně (razantnější působení).


Prášek
Semena podrtíme na jemný prášek.

Použití
2-3x denně na špičku kulatého nože.


Použití ve směsích
Střevní potíže
Příprava
Černucha semeno 30g
Kmín semeno 50g
Puškvorec oddenek 20g
Vše pomeleme na jemný prášek, podáváme po jídle na špičku kulatého nože 3 x denně, zapíjíme vodou.
Při enzymatické poruše funkce slinivky a při některých obtížně definovatelných střevních potížích.

Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Výskyt
Vyskytuje se v jižní Evropě a v západní Asii.
U nás se pěstuje Černucha damscénská (Nigella damascena), z lékařského hlediska jsou oba druhy zaměnitelné.
V teplejších oblastech ojediněle zplaňuje.



Pěstování
Vyžaduje slunné polohy a humózní půdu.


Sběr a sušení
Drogou je semeno - Semen cumini nigri.
Sbírá se v červenci až září po dozrání, suší se ve stínu nebo umělým teplem do 40 °C.



Použití v kuchyni
Semena se používají jako koření - náhrada za kmín, pepř, zázvor, papriku.

zpět