zpět

Čekanka obecná

Český název: Čekanka obecná
Latinsky: Cichoriím intybus L.
Slovensky: Čakanka obyčejná
Německy: e gemeine Wagwarte
Anglicky: Chicory
Francouzsky: Ciconée
Španělsky: Achiconia
Rusky: Чеканка общая
Lidově: čagánek, cigorie, cikorka, strážce cest, čekanec, koření kozího cecku,
podražníkové koření, německá káva, pocestník, pruská káva, cigorka

Čeleď: Čekankovité (Cichoriaceae)

Indikační skupina
Stomachikum, digestivum, metabolikum, hepatikum, choleretikum, dermatologikum, urodesinficiens, laktagogum.

Účinné látky
Inulin, intabin, třísloviny, hořčiny, živice, sliz, minerální látky, vápník, fosfor, hořčík, železo, cholin, arginin, laktucin, laktukopikrin, cychoriin.

Poznámky k účinným látkám
Inulin 20-40 %. Glykosid intabin cca 0,1 %.
V mléčné šťávě byly prokázány terpeny laktucin a laktukopikrin, v listech glykosid cychoriin.


Indikace Kontraindikace
Předávkování může způsobit žilní překrvení trávicího traktu a zvýšený krevní tlak v hlavě, může vést i ke ztrátě zraku na sítnici.
Předávkováním se ale míní velmi vysoké dávky.
V léčebných dávkách je droga zcela neškodná, nemá žádné vedlejší účinky ani kontraindikace, můžeme ji podávat i dlouhodobě.


Kombinace s ostatními bylinami
Jablečník, heřmánek, řepík, třezalka.


Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
1 KL drcené drogy zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
3x denně šálek.


Odvar
1 PL drceného kořene (nebo směsi kořene a nati) krátce povaříme v 0,25 l vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
2 x denně (ráno a večer) při nemocech jater a sleziny, žlučníku, při žloutence, zánětech močových cest, ledvinových kamenech, žaludečních potížích.


Bylinný balzám
70 g čerstvé byliny nebo sušené drogy přelijeme 150 g (asi 175 ml) 40% lihu nebo jiného alkoholu, dobře protřepeme.
Po 3 dnech vmícháme do výluhu 200 g medu a vše znovu dobře protřepeme. Další den je balzám hotov.


Použití
4x denně 1 KL směsi na sítko z nerezu nebo umělé hmoty, směs propasírujeme do šálku lžičkou.
Pak přelijeme 125 ml převařené vody.

Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Obklad
2 PL natě a drceného kořene čekanky přelijeme 1/2 l studené vody, pomalu zahříváme až k bodu varu a vaříme 15 minut.
Necháme 15 minut vyluhovat.


Použití
Obklady se používají vlažné nebo studené, 2x denně, nejlépe obden. Pro tonizaci pokožky, k zabránění možného vzniku vrásek.
Pokud odstavíme ihned, jakmile se tekutina začne vařit, a necháme 15 minut vyluhovat, používáme i k odstranění zápachu z úst a na podporu tvorby mléka při kojení.
V tomto případě používáme vnitřně, pijeme šálek před každým jídlem, po dobu 3 týdnů.

Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Obklad na žaludeční potíže
Příprava a použití
Spařené a do plátna zabalené listy a květy čekanky, přiložené na žaludek, vyženou z něho tlak a obtíže.
Obklad se obnovuje 3x denně.

Zdroj: P. Váňa: Rady bylináře Pavla


Použití ve směsích
Proti jarní únavě
Příprava
Čekanka nať 100g
Jehlice trnitá kořen 50g
Meduňka nať 50g
Tymián nať 25g
Benedikt nať 25g
1 KL směsi přelijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
3x denně proti jarní únavě.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Žlučníkový čaj
Příprava
Čekanka kořen 1 díl
Máta peprná nať 1 díl
Smil písečný 1 díl
Třezalka nať 1 díl
Vlaštovičník nať 1 díl
Řebříček nať 1 díl
1 PL směsi zalijeme 1/2 l studené vody, necháme přejít varem, vyluhujeme 15 minut.

Použití
3x denně šálek před jídlem na žlučníkové potíže.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Čaj podporující rekonvalescenci po žloutence
Příprava
Čekanka kořen 15g
Třezalka nať 15g
Přeslička nať 15g
Řebříček nať 15g
Máta list 10g
Použití
Pije se půl šálku nálevu ráno na lačno a půl šálku večer před spaním.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Čaj proti zánětu ledvin a ledvinových pánviček
Příprava
Čekanka nať 10g
Přeslička nať 10g
Třezalka nať 10g
Borůvka list 10g
Máta peprná list 10g
Celík nať 10g
Kávová lžička směsi na šálek vody, doba varu 3 minuty, vyluhování 15 minut.

Použití
3 šálky denně tak, že půl šálku se vypije 15 minut před jídlem a zbývající polovina po jídle.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Historie
Čekanka je prastará rostlina, známá již starým Egypťanům, kteří ji požívali jako salát, i na posílení žaludku.


Výskyt
Čekanka je rozšířená po celé Evropě, severní Africe, Asii.
U nás velmi hojná bylina, roste na okrajích mezí, cest a silnic, na lukách, suchých stráních.
Pro potřeby potravinářské se pěstuje, pro farmaceutické účely se užívají výhradně planě rostoucí rostliny.



Pěstování
Vyséváme koncem jara do úrodné půdy v řádcích, protrháváme do sponu 20 cm.
Kořeny odrůd k bělení se vykopávají na podzim, z lodyhy se ponechá jen pahýl a uloží se do písku do doby, než se v teple a tmě vytvoří mladé pupeny (puky).



Sběr a sušení
Drogou je kořen - Radix cichorii a nať - Herba cichorii.
Sběr natě se provádí před rozkvětem rostliny na přelomu jara a léta sežínáním horních kvetoucích částí lodyh, jejichž tloušťka nemá přesahovat 5 mm.
Suší se ve stínu a v průvanu, rozložené na lískách nebo zavěšené ve svazečcích.
Při umělém sušení nemá teplota přestoupit 40 °C.
Po usušení sice květy ztrácejí barvu, ale droga zůstává sivě zelená a chutná hořce.
Kořeny se sbírají pouze z planě rostoucích rostlin.
Vyrývají se na podzim (září-říjen), důkladně se očistí, operou a pak se suší umělým teplem při teplotě do 50°C.



Jiné použití
Listy jsou zdrojem modrého barviva.


Použití v kuchyni
Uvařený kořen se jí s máslem podobně jako chřest.

Sušený a pražený se používá jako náhražka kávy (cikorie, cikorka).
Této kávě se říkalo „německá" nebo také „pruská" káva, protože způsob výroby kávoviny vymyslel dvorní zahradník v Duriňsku.
K přípravě cikorky se berou masitější kořeny, které se k tomu účelu pěstují. Krájí se na plátky, suší se, praží a hrubě melou.
Insulin a další polysacharidy se při pražení mění v karamel, což dává tomuto nápoji příjemně hnědé zbarvení.

Listy se mohou přidávat do salátů - buď se sbírají mladé rostlinky, nebo můžeme zpomalit růst listů přikrytím košíkem.
Tato „zpomalená" čekanka se používá podobně jako špenát nebo kapusta.

V zimě ji můžeme pěstovat ve sklepě a konzumovat měkké výhonky.
Na podzim zbavíme čekanku listí a kořeny uložíme do písku v tmavém sklepě.
Můžeme je hustě naskládat do kbelíku a zalít vodou tak, aby horní konce zůstaly nad vodou.
V temnotě nám vyrostou křehké listy, které můžeme použít do salátů.



Salát s čekankou
Hlávkový salát promícháme s hrstí čekankových listů (vše nakrájené na proužky) a s cibulí nakrájenou na tenká kolečka.
Nálev na salát děláme běžným způsobem.



Legendy a mýty
Čekanka se nazývala kořením sv. Petra, neboť v den zasvěcený tomuto apoštolu se vykopává ze země.
Vykopaná rostlina se nesmí sebrat holou rukou, jelikož jinak by svou čarovnou moc okamžitě ztratila.
Zvedá se proto rukou, zabalenou do bílého šátku.
Podle jiné pověsti jsou její modré květy proměněné oči dívky, která čekala u cesty marně na návrat milého, který utonul v moři.



Emocionální využití
Čekanka je bylinou Slunce, užívaná k překonání jakékoli životní překážky.


Použití v magii
Pomáhá pěstovat skromnost a získat přízeň důležitých lidí. Je to bylina letníhu slunovratu.
Věřilo se, že pouhým dotekem dokáže otevřít všechny zámky.


zpět