zpět

Saturejka zahradní

 

Český název: Saturejka zahradní

Zkrácený název: SATUREJKA

Latinsky: Satureia hortensis L.

Slovensky: Saturejka záhradná

Německy: s Bohnenkraut, e Gartenkölle

Anglicky: Savory

Francouzsky: Sariette des jardins

Španělsky: Sajoride

Rusky: Čaber sadovyj

 

Lidově: cibr, ščubřík, číbr, hlístník, pepř oslí, santořinka, saturej, satorija, cabr

 

Čeleď: Hluchavkovité (Lamiaceae)

 

Indikační skupina:

Stomachikum, karminativum, kardiotonikum, antidiarhoikum, obstipans, anthelmintikum, vulnearium, bakteriostatikum, antiastmatikum.

 

Účinné látky:

Silice, karvakrol, cymol, tujon, tymol, cineol, třísloviny, pryskyřice, sliz, minerální látky, flavonoidy, cukry, tuky.

Poznámky k účinným látkám: silice obsahuje: karvakrol, cymol, tujon, tymol, cineol. Třísloviny až 8%.

 

Indikace:

-       mírné kardiotonikum

-       snižuje krevní tlak, tlumí tachykardii

-       podporuje trávení, při katarech žaludku a střev provázených průjmy

-       tlumí nadýmání

-       k desinfekci dýchacích cest, při průduškovém astmatu, zánětu horních cest dýchacích

-       ve vyšších dávkách proti střevním parazitům

-       baktericidní působení, zevně k hojení ran a k výplachu nosu při rýmě

-       tlumí pocit žízně u diabetiků

 

Lékové formy:

Nálev - 2 PL na 1/2 l vody, necháme 1 hodinu vyluhovat, po doušcích během celého dne nebo ve 3 dávkách. Šálek po jídle uvolňuje žaludeční bolesti, zlepšuje zažívání

Tinktura - 20-25 kapek 4 x denně

 

Kontraindikace:

Nemá nežádoucí účinky, při předávkování se může dostavit nevolnost s podrážděním jater a ledvin.

 

Kombinace s ostatními bylinami:

Lze podávat samostatně, dáváme přednost směsím. Se siličnými drogami pro antibiotický a dezinfekční účinek, v jiných případech s drogami bez vonných silic, aby čaj nebyl moc aromatický. Vysoký krevní tlak: hloh, meduňka, jmelí

 

Léčivé přípravky jednosložkové:

Nálev:

Příprava: 1 PL drogy se přelije 1/4 l vroucí vody, necháme vyluhovat 1 hodinu.

Použití: pijeme po doušcích během celého dne nebo ve 3 dílčích dávkách. Šálek po jídle zlepšuje trávení, pomáhá od bolestí žaludku.

 

Tinktura:

Příprava: hrst nati vložíme do sklenice, přelijeme lihem 40% a necháme 14 dní macerovat na slunci nebo v teple. Vymačkáme a přefiltrujeme.

Použití: 20-25 kapek 4 x denně.

 

Použití ve směsích:

Odvar na nervozitu spojenou s nespavostí:

Příprava:  Saturejka                  20g

                    Meduňka                  20g

                    Mateřídouška          20g

                    Máta peprná           20g

                    Kozlík                       20g

                    Mařinka                   20g

                    Hloh květ                 10g

                    Mučenka květ         10g

2 polévkové lžíce dáme do šálku vody, přivedeme k varu, odstavíme a necháme 5 minut louhovat.

Použití: 2 šálky denně, před jídlem a před spaním. Užívá se 8 dní po sobě nebo každý druhý den.

Zdroj: J. Bodlák, Praktická Fytoterapie

 

Na pásový opar:

Příprava: Po 1 KL saturejky a mateřídoušky přelijeme šálkem vařící vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití: 3 šálky denně mezi jídly.

Zdroj: J.Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin

 

Čaj proti impotenci:

Příprava:  Saturejka                  60g

                    Rozmarýna              20g

                    Máta peprná            20g

                    Sporýš                     20g

Použití: po dobu šesti týdnů se podává sklenička nálevu s tím, že celá kůra má začínat a končit třídenním podáváním čistého saturejkového nálevu

 

Zdroj: J. Bodlák, Praktická Fytoterapie

 

Historie:

Už od dávných dob je známá především jako koření. Apicius Caelius uvádí v latinské kuchařské rukověti saturejku mezi kořením římských labužníků 3. století n.l.

Ve střední Evropě se údajně pěstovala už od 9. století a byla součástí i staročeské kuchyně.

 

Výskyt:

Pochází ze středozemí a Přední Asie, u nás se pěstuje jako koření na zahrádkách, ojediněle zplaňuje.

 

Pěstování:

Semena vyséváme na jaře přímo na místo. Je náročná na polohu, potřebuje dobře propustné půdy na přímém slunci. U druhů citlivých na chladno odložíme výsev, dokud nepřejdou nejhorší mrazy, nebo pěstujeme odolnější saturejku horskou. Rostliny se volně vysemeňují.

 

Sběr, sušení:

Drogou je nať - Herba satureiae hortensis.

Sbírá se během roku i několikrát, od června do září, seřezáváním kvetoucí natě. Nejlepší drogu poskytuje sběr ráno kolem osmé hodiny. Sušíme ve stínu, zavěšenou ve svazečcích nebo v tenké vrstvě. Při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 35°C.

 

Jiné použití:

Kvetoucí nať rozložená mezi prádlo odpuzuje moly.

 

Použití v kuchyni:

Oblíbená kuchyňská bylina. Slaná příchuť podporuje všechny ostatní chuti stejně jako sůl.

Čerstvá se používá do bramborových polévek, fazolových, bramborových nebo okurkových salátů, do bylinkového másla a omáček. Sušená se hodí více do rajské omáčky, k houbám, do majonéz, do jídel z krupek a krup. Obecně ji můžeme v obou formách přidávat k přípravě zvěřiny, do luštěninových jídel, při uzení masa, k nakládání okurek a zelí.

Nejvíce se používá v italské, španělské, francouzské, anglické a americké kuchyni. V bulharské kuchyni je součástí koření „čubrica".

 

Stomna kebab:

800 g jehněčího masa nakrájíme na malé kousky, promícháme se 2 velkými cibulemi na kostičky, přidáme 1 lžíci petrželky, 1 lžičku saturejky, lžičku máty, sůl, pepř, mletou sladkou papriku, 3 lžíce rajského protlaku, 1 lžíci mouky a na kostičky nakrájené 4 zelené papriky. Směs dáme do pekáčku se 4 lžícemi oleje, pekáč přiklopíme a pomalu pečeme asi 1,5 hodiny.

 

Kuře na saturejce:

Kuře naložíme asi na 2 hodiny do čerstvé rozsekané saturejky, před pečením osolíme, posypeme zevnitř i zvenku lžičkou prášku ze sušených lístků. Přikořeníme curry nebo zázvorem a upečeme.

 

zpět