Poznámky k účinným látkám Sliz okolo 30 %. Semena obsahují nenasycené mastné
kyseliny linolovou a gamalinolenovou, které preventivně působí proti
srdečně-cévním chorobám, regulují krevní lak a snižují hladinu cholesterolu a
dalších tuků v krvi.
Indikace
ochrana sliznic, hlavně při zánětech a vředových chorobách
v trávicím traktu proti zánětům
při atopickém ekzému a akné
obklady na rány a bércové vředy
močopudný účinek
v urologii při zánětech močových cest
v revmatologii
podporuje pocení
uklidňuje a tlumí stavy vzrušenosti a nervozity a předmenstruační syndrom
příznivě ovlivňuje činnost srdce
Kontraindikace Podáváme pouze krátkodobě. Výzkum o škodlivosti drogy v
důsledku obsahu stop hepatotoxických pyrolizidinových alkaloidů není ještě uzavřen.
Kombinace s ostatními bylinami Lze kombinovat bez omezení.
Lékové formy
Léčivé přípravky jednosložkové Nálev 1 PL drogy se přelijeme 1 l vařící vody, necháme 15 minut
vyluhovat.
Použití 2-3x denně. V urologii 4x denně 350 ml.
Odvar 20 g na 1/2 l vody, vaříme 3 minuty, 10 minut
vyluhujeme.
Použití 2 skleničky mezi jídly jako metabolikum.
Koupel celková 150 g čerstvé rostliny nebo 100 g drogy na 2-3 l vody. Koupel
maximálně 15 minut. Koupel rukou a nohou z odvaru, nálevu, macerátu i vinného
odvaru.
Koupel rukou a nohou 2 PL na každý litr lázně, připravujeme jako nálev nebo odvar
(vařit 5 minut, 15 minut vyluhovat).
Použití Jednou až 2 x denně částečné koupele rukou a nohou při
revmatismu a dně.
Celková koupel 150 g čerstvé rostliny nebo 100 g drogy krátce povaříme
ve 2 litrech vody, necháme 1/2 hodiny vyluhujeme. Vlijeme do teplé lázně.
Použití Koupel má trvat maximálně 15 minut. Pro podporu krevního oběhu,
při depresích pro uklidnění.
Čestvá šťáva Vymačkáme na odšťavovači.
Použití 50 ml 3x denně, ředíme vodou, při urologických a revmatických
potížích.
Zánět plic Pijeme nálev 3x denně mezi jídly jako podpůrný prostředek
proti zánětu plic. Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých
rostlin
Detoxikační odvar 20 g byliny přelijeme 1/2 l studené vody, zahřejeme až do varu,
vaříme 3 minuty. Necháme vyluhovat 10 minut.
Použití 2x denně mezi jídly jako jarní očistná kůra. Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých
rostlin
Proti nadměrnému pocení Příprava 30 g brutnáku zalijeme 1 litrem vařící vody, necháme 10 minut
vyluhovat. 50 g listů jahodníku připravujeme obdobně.
Použití Jeden den připravíme brutnák, druhý den jahodník. Pijeme přes
den na 4-6x, vždy nalačno. Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Tonizující čaj Brutnák nať 1 díl, brutnák květ 1 díl. 2 lžičky směsi spaříme 0,25
l vody, necháme 15 minut ustát.
Použití Pijeme příležitostně jako tonikum. Čaj zahání melancholii. Zdroj: I. Rystonová: Byliny a jejich lidové názvy
Čaj na celkové zklidnění
Příprava
Brutnák nať a květ 1/2 dílu
Meduňka nať 1 díl
Třezalka nať 1 díl
Kávovou lžičku směsi spaříme 1/8 litru vody, necháme pod pokličkou 15
minut odstát.
Použití Pijeme 2-3 šálky denně nebo jednu dvojitou dávku na noc při nervozitě
a neklidu.
Čaj proti nespavosti vyvolanou bolestmi žaludku a tuhou
stolicí
Příprava
Brutnák nať 20g
Rozrazil nať 20g
Senna list 15g
Kozlík kořen 10g
Pelyněk nať 10g
Čekanka kořen 10g
Benedikt nať 10g
Čajovou lžičku do šálku vody, vaříme 5 až 10 minut a scedíme.
Použití 1 šálek denně. Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie
Výskyt Původem z Malé Asie a Sýrie. Je rozšířen po celé Evropě. U nás se
pěstuje na zahrádkách jako zelenina a léčivka. Někdy v teplejších oblastech i
zplaňuje.
Pěstování Vyséváme brzy na jaře. Z venkovního výsevu na sklonku léta získáme
větší dvouleté rostliny, které pokvetou druhého roku začátkem léta. Pěstujeme v dobře
propustné půdě na plném slunci. Rostliny se přirozeně vysemeňují a vytvářejí semenáčky,
které obvykle dobře přezimují.
Sběr a sušení Drogou je kvetoucí nať - Herba boraginis, sbíraná nejlépe v první fázi
květu od června do srpna. Suší se na stinném místě, u sušení umělým teplem nesmí teplota
přesáhnout 40 °C. Nutno často kontrolovat, droga snadno vlhne a plesniví. Sbírá se i brutnákové
semeno.
Použití v kuchyni Mladé listy dodávají salátům okurkovou příchuť, starší lze použít
jako zeleninu. Ve Francii a Itálii se květy často používají do lívanečků ze šlehaného těsta.
Kořeny se používají k ochucení vína. Listy se spolu s koprem přidávají do zavařovací sklenice při
nakládání okurek.