zpět

Brusinka obecná

Český název: Brusinka obecná
Latinsky: Rhodococcus vitis-idaea L.
Slovensky: Brusnica obyčejná
Německy: Preisselbeere
Anglicky: Cowberry
Francouzsky: Airelles canneberges
Španělsky: Arándano rojo
Rusky: Плющ расписной
Lidově: kyselinka, kyhanka, kyhančí, kalina, bruslinka, červená borůvka
Čeleď: Vřesovcovité (Ericaceae)

Indikační skupina
Adstringens, obstipans, antidiarhoikum, antidiabetikum, urologikum,dezinficiens, diuretikum.

Účinné látky
Organické kyseliny, arbutin, hydrochinon, kyselina gallová, kyselina ellagová, ericolin, třísloviny, flavonoidy, tanin, vaccinin, cholesterin.

Poznámky k účinným látkám
Brusinka má podobné účinné látky jako Medvědice léčivá. Brusinkový květ obsahuje malé množství volného hydrochinonu.

Indikace Kontraindikace
Brusinka nemá vedlejší ani nežádoucí účinky.
Kontraindikací jsou závažnější poruchy jater.
Není vhodná pro dlouhodobé podávání.



Lékové formy
Macerát
1-3 PL na 1/2 l vody, 8 hodin vyluhovat, před použitím nechat projít několikasekundovým varem.
Znovu vyluhovat do poklesu teploty.



Léčivé přípravky jednosložkové
Prášek z plodů
Plody se řádně přesuší a pak jemně pomelou.

Použití
3x denně na špičku nože, po jídle.
Mimořádný protizánětlivý účinek na močové cesty a střeva.

Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Výskyt
Brusinka je rozšířena v Evropě, Asii a v severní Americe.
U nás se vyskytuje poměrně hojně v sušších, hlavně borových lesích, na rašeliništích, vřesovištích, na kyselých humusových půdách.
Roste až do oblastí horského pásma.



Pěstování
K dobrému růstu a vývoji vyžaduje vysloveně kyselé prostředí na rašelinných a písčitých půdách.
Na jednom stanovišti setrvává až 300 let.



Sběr a sušení
Drogou je list - Folium vitis-ideaei.
Sbíráme koncem léta, na podzim, nebo na jaře, kdy údajně obsahuje více účinných látek.
Listy se sbírají otrháváním jednotlivých lístků (nikoli sdrháváním, protože se pak celá rostlina vytrhává ze země).
Suší se ve stínu v tenké vrstvě a za dobrého větrání.
Nejjistějších výsledků se však dosahuje sušením ve vytápěném prostoru nebo umělým teplem při teplotě do 40 °C.
Dobře usušená droga má tmavě zelenou barvu a svíravou chuť.
Při dobrém uložení vydrží nejdéle 3 roky.

Brusinky (plody) se sbírají v plné zralosti od července do září, spotřebovávají se v čerstvém i konzervovaném stavu.
Květ sbíráme pouze ojediněle, v době květu. Sběr se nedoporučuje z ekologických důvodů.
Pro léčebné účely můžeme použít i list a plody Klikvy žoraviny (Oxycoccus quadripetalus Gillib.).



Použití v kuchyni
Brusinkový likér
Zralé, očištěné brusinky naložíme do žitné. Necháme asi 1 měsíc vyluhovat na slunci.
Poté slijeme, přefiltrujeme a podle chuti osladíme cukrem svařeným s trochou vody.
Naplníme do láhví a dobře uzavřeme.



Brusinkový kompot
1 kg zralých, očištěných brusinek povaříme s 50 dg cukru a kouskem celé skořice.
Když pustí šťávu, vybereme je dírkovanou naběračkou do zavařovacích sklenic a šťávu znovu převaříme.
Pěnu sebereme a ještě horkou čistou šťávu nalijeme na brusinky.
Skladujeme na chladném tmavém místě.



Brusinkový džem
1 kg opraných brusinek podlijeme sklenkou vody, přidáme 500 g medu nebo cukru,
omytou pomerančovou kůru z čtvrtky pomeranče, kousek skořice a 3 hřebíčky a pomalu vaříme, až směs zhoustne.



Omáčka Cranberry
250 g brusinek rozvaříme v 5 dl vody, přidáme 1 PL cukru, citrónovou kůru z 1 citrónu, 2 hřebíčky a 1 dl červeného vína.
Svaříme do hustoty šlehačky. Omáčku podáváme teplou nebo studenou k pečené drůbeži nebo ke zvěřině.


zpět