zpět

Borůvka černá

Český název: Borůvka černá
Latinsky: Vaccinium myrtillus L.
Slovensky: Brusnica čučoriedková
Německy: e Heidelbeere
Anglicky: Gilberty
Francouzsky: Myrtille noir
Španělsky: Aránando negro
Rusky: Черника черная
Lidově: špendličí, sosna, chvůje, chvoj, borec
Čeleď: Vřesovcovité (Ericaceae)

Indikační skupina
Adstringens, obstipans, antidiarhoikum, dezinficiens, antidiabetikum, antiarthrikum, spasmolytikum, dezinficiens, bakteriostatikum, antimykotikum.

Účinné látky
Mangan, vitamín C, vitamín B1, vitamín B2, vitamín PP, karoteny, silice, pektiny, fenoly, katechiny, flavonoidy, antokyany,
železo, chrom, nikl, měď, cukry, kyselina jablečná, kyselina chininová, kyselina jantarová, kyselina mléčná.


Indikace - plod Indikace - list Kontraindikace
Kontraindikace nejsou známy, u sušených plodů může dojít ke zhoršení zácpy.

Kombinace s ostatními bylinami
Plody pro individuální použití, list kombinujeme s tímto: fazolové lusky, šalvěj, list ostružiníku, truskavec, lopuch.


Léčivé přípravky jednosložkové
Odvar z plodů
Lžíci sušených borůvek zalijeme dvěma sklenicemi vroucí vody a vaříme, dokud se polovina tekutiny neodpaří.
Scedíme.


Použití
Čtvrt sklenice teplého nápoje 4x denně před jídlem pro posílení zraku, zejména nočního vidění.
Zevně pro výplach dutiny ústní a hrdla při angíně a nachlazení.

Zdroj: Jiří Cingroš: Sám sobě doktorem


Odvar z listů
Polévkovou lžíci zalijeme šálkem vroucí vody a vaříme 15 minut. Přecedíme.

Použití
Při léčení hnisajících ran, jizev a ekzémů, jako nálev do klystýru při hemoroidech.
Jako kloktadlo při angíně a nachlazení.

Zdroj: Jiří Cingroš: Sám sobě doktorem


Nálev z plodů
3 PL sušených rozmělněných plodů na 1/2 l studené vody, vařit 10 minut.

Použití
3x denně.


Čerstvá šťáva
Šťávu vylisujeme na odšťavovači

Použití
Podáváme samostatně nebo s vodou, působí při nachlazení, zánětu sliznice v ústech.
K odstranění zápachu z úst, proti aftům, na potírání oparů.

Zdroj: J. Bodlák, F. Severa, B. Vančura: Příroda léčí


Odvar na zánět tlustého střeva
60 g sušených plodů zalijeme 1 l studené vody, přikryté vaříme 5 minut na mírném plameni. Necháme vyluhovat 10 minut.
Přefiltrujeme, plody vylisujeme, obojí smícháme a opět přefiltrujeme.


Použití
Pijeme po doušcích po celý den.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Alkoholický nápoj na krevní oběh
100 g čerstvých, omytých borůvek naložíme do 0,7 l žitné 30-35 % (nebo podobného alkoholu), dobře uzavřeme, necháme 2 týdny vyluhovat.
Pak přefiltrujeme a borůvky vymačkáme.
Obě tekutiny smícháme a znovu přefiltrujeme papírovým filtrem.


Použití
1x denně odlivka před hlavním jídlem na poruchy prokrvování a krevního oběhu.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Použití ve směsích
Proti průjmu
Každé 1/2 hodiny podáváme 1 KL sušených plodů a k tomu podle potřeby na špičku kulatého nože jemně práškovaného kořene mochny nátržníku.
Zapíjíme nálevem z benediktu.
Prášek a čaj podáváme 4-6x denně, většínou 1 - 2 dny.
Počet plodů postupně snižujeme až do úplné likvidace průjmu.

Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Čaj proti zánětu tlustého střeva
Příprava
Borůvka list 20g
Máta peprná nať 20g
Mochna nátržník kořen 20g
Ořešák list 20g
Heřmánek lékařský list 20g
Prha (Arnika) květ 20g
Nálev
2 kávové lžičky na šálek vody.

Použití
Pijí se 2 až 3 šálky denně.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Čaj proti zánětu ledvin a ledvinových pánviček
Příprava
Borůvka list 10g
Máta peprná list 20g
Přeslička nať 10g
Čekanka nať 10g
Třezalka nať 10g
Celík nať 10g
Odvar
Kávová lžička směsi na šálek vody, doba varu 3 minuty, vyluhování 15 minut.

Použití
3 šálky denně tak, že půl šálku se vypije 15 minut před jídlem a zbývající polovina po jídle.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Historie
Borůvky byly sbírány už v antice, sloužily i k barvení látek - získávala se z nich jakási neurčitá tmavá barva k barvení šatstva pro otroky.
Latinský název vaccinium vykládá Plinius od bacca = bobule, nikoliv od vacca = kráva, tedy tentokrát výjimečně přijatelný výklad.



Výskyt
Borůvka je rozšířená v Evropě, severní Asii a v Severní Americe.
U nás hojná ve světlých lesích, obzvláště jehličnatých, na humózních, nepříliš suchých půdách od nížin do alpského pásma.



Pěstování
Na zahrádkách se pěstují především velkoplodé kulturní rostliny, jejichž listy se k léčivým účelům nevyužívají, ale můžeme pěstovat i „klasické" lesní borůvky.
Vyžadují kyselé prostředí a humózní půdu.
Před výsadbou upravíme půdu směsí rašeliny, lesní hrabanky a písku. Jsou náročnější na vláhu.



Sběr a sušení
Drogou je list - Folium myrtilli a plod - Fructus myrtilli. Listy se sbírají před rozkvětem rostliny, při pozdějším sběru jsou takřka neúčinné.
Sbíráme starší tmavě zelené listy, protože čerstvé světle zelené neobsahují ještě všechny potřebné a účinné látky.
Sdrhují se z větévek v červnu, ale nesmí se přitom poškodit, protože by při sušení hnědly.
Suší se zpočátku na slunci, později ve stínu, případně umělým teplem do 45 °C.
Dobře usušená droga má svěží zelenou barvu, je bez vůně a má slabě svíravou chuť.
Nemá se skladovat déle než 2 roky.
Plody se sbírají od července do září, dle zralosti. K léčebným účelům se výhradně suší.
V prvé fázi se nechají na slunci zavadnout a pak se dosoušejí umělým teplem při teplotě od 45 °C do 60 °C.
Při vyšší teplotě se připékají a při nízké naopak kysnou a plesnivějí.
Dobře usušené borůvky jsou svrasklé, netřísní ruce a neslepují se v hrudky.
Doba jejich použitelnosti je 2 roky.



Jiné použití
Porosty borůvčí chrání lesní půdu před erozí a přispívají k tvorbě humusu.


Použití v kuchyni
Borůvkový kompot
Přebrané borůvky propláchneme v cedníku a necháme kapat. Mezi tím svaříme 1/2 l vody a 30 dg cukru, přidáme 1/2 l opraných borůvek a necháme několikrát vzkypět.
Při okamžitém použití není třeba žádný konzervační přípravek. Podáváme dětem i dospělým při chronickém střevním kataru a jiných onemocněních provázených úpornými průjmy.



Borůvkové víno
1) 5 l borůvek dobře přebereme a opereme ve vodě, kterou pak opatrně slijeme, aby se odplavily všechny nečistoty.
Borůvky nasypeme do zavařovací láhve nebo do demižónu.
Svaříme 1,5 kg cukru s trochou vody, až vznikne hustá tekutina, přidáme skořici a hřebíček a po vychladnutí nalijeme na borůvky.
Uzavřeme a necháme 3 měsíce stát.
Potom prolisujeme na sítu, necháme ustát a stočíme do láhví.


2) 1 kg borůvek podlijeme trochou vody a vaříme, až změknou. Přidáme 250 g cukru a povaříme. Sejmeme z ohně a vmícháme 2 lžíce rumu.
Plníme za horka do malých skleniček, uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.



Veterinární použití
Poraněné tlapky psů a koček, které někdy dlouhou dobu hnisají, je dobré omývat nálevem z borůvkových listů.
Telatům nebo prasatům se může při průjmu dávat asi 5 dg borůvek 2x denně po dobu 3 dnů.


zpět